TURUNCU PLUS TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI TİC. LTD. ŞTİ.

+(90) 216 442 00 41 info@turuncuplus.com.tr

Bilgilendirme

REACH-CLP

1- REACH Tüzüğü,

REACH, kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasını öngören yeni bir Avrupa Birliği mevzuatıdır. 1 Haziran 2007’de yürürlüğe girmiştir. REACH Tüzüğü kapsamına, sadece kimyasal madde ve karışımlar değil, üretim sürecinde kimyasallar kullanıldığı için eşyalar da dâhil olmaktadır
Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin yanı sıra Avrupa Serbest Ticaret Anlaşmasına (EFTA) tabi Avrupa Ekonomik Alanı (AEA) ülkelerinde (Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn) uygulanmakta olduğundan söz konusu ülkelere yapılacak ihracatlarda tüzüğün hükümlerine uyumlu olmanız ihracatınızın riske girmemesi için önem arz etmektedir. REACH KAYIT gereklilikleri endüstriye uzun bir yükümlülük listesi sunmaktadır; bu nedenle, eksiksiz bir kayıt dosyasının hazırlanmasının en iyi olasılıkla aylar süreceği öngörülmüştür. Buradan yola çıkılarak, ön-kayıt yaptıran firmaların (maddelerinin tehlike derecesi ya da öngördükleri tonaja göre değişen 2010, 2013, 2018 gibi) son kayıt tarihlerine kadar pazarda işlem yapma (üretme/kullanma/ithalat-ihracat) hakkı kazanmışlardır. REACH Tüzüğü kapsamında AB pazarına ürün ihraç eden firmaların yükümlülükleri kayıt ile sınırlı olmayıp, kısıtlamalar, izin ve tedarik zinciri bilgi iletimi gibi yükümlülüklerin de olduğu unutulmamalıdır. İzne tabi maddeler listesinde yer alan firmalar, tek başına ya da karışım içinde izinsiz olarak AB pazarına giremez. REACH Aday Listede yer alan maddeleri kendi başına ya da ürünleri içinde (karışım ya da eşya) AB pazarına sunan firmaların müşteri bilgilendirme, gerekli koşullar sağlanıyorsa Avrupa Kimyasallar Ajansı’na bildirim yapma gibi yükümlülükleri olabilir. Diğer taraftan, bazı maddelerin tek başına, karışım ya da eşyalar içerisinde pazara girişine ilişkin kısıtlamalar olabileceği unutulmamalı ve Tüzüğün son ekinde yer alan kısıtlamalar mutlaka kontrol edilmelidir.

REACH ve Yükümlülükler
Kimyasallar için yükümlülükler
(madde veya karışımlar):

•Kayıt (Muafiyet yoksa ve 1 ton/yıl üzeri pazara giriyorsa)
•Kısıtlamalara uyum
•İzin sürecine uyum (Madde izin listesindeyse)
•SVHC Liste (Güvenlik Bilgi Formu hazırlama)

Eşyalar
(ürün ambalaj ve aparatları da bu grupta düşünülmeli):

•Kısıtlamalara uyum
•SVHC Liste (iletişim ve şartları sağlıyorsa bildirim)
•Kayıt (tasarlanmış salınım varsa)

2- CLP TÜZÜĞÜ

AB’nin YENİ SINIFLANDIRMA ETİKETLEME ve AMBALAJLAMA TÜZÜĞÜ
Madde ve Karışımların sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlanması hakkındaki Avrupa Birliği’nin bu yeni Tüzüğü (CLP), Birleşmiş Milletler’in sınıflandırma ve etiketlemedeki Küresel Uyumlaştırma Sistemi (GHS) kriterlerine uyum amacıyla hazırlanmıştır.

AB İçin, Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanmasına ilişkin 30 Aralık 2008 tarihinde yayımlanmış bulunan CLP Tüzüğü (Classification Labelling and Packaging) 20 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu düzenlemenin amacı;
1-İnsan ve çevre sağlığının yüksek seviyede korunması,
2-Maddelerin, karışımların ve eşyaların serbest dolaşımının sağlamasıdır.

CLP TÜZÜĞÜ KİMLERİ KAPSIYOR?
1) Madde, karışım üretici ve ihracatçıları
2)CLP Tüzüğü Ek I Bölüm 2.1’de belirtilen tanımlamalara uyan belirli patlayıcı ürünlerin üreticileri ve ihracatçıları
3)Alt kullanıcılar (Formülatör ve yeniden ihraç edenler)
4)Distribütörler

TÜRKİYEDEKİ YÜKÜMLÜLÜKLER
Ükemizde de Yeni yönetmelik(CLP) kapsamında ,maddeler için 1 Haziran 2015, karışımlar için ise 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren yönetmelik usul ve esaslarına göre sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlama yapma yükümlülüğü başlamıştır.